Πίσω στη Κορυφή

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Ώρα για σχολείο!

7° Γυμνάσιο Χαϊδαρίου «Ν. Φώκαια»

«Ακούω και ξεχνάω, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω» - Κομφούκιος

Οδηγός πλοήγησης

Το σχολείο μας

1. Εισαγωγή

Η σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας.

Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής κοινότητας προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών, όπως και την ιεραρχική οργάνωση της ομάδας. Η ένταξη και παραμονή κάποιου σ’ αυτή την ομάδα, τη σχολική κοινότητα, ως μέλους της, επιβάλλει την αποδοχή αυτών των κανόνων.

2. Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων, του Προεδρείου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, του Προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Σχολείου και του εκπροσώπου του Δήμου.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με την έναρξη του σχολικού έτους κοινοποιείται σε όλους του γονείς-κηδεμόνες, αναρτάται στον ιστότοπο του Σχολείου, διανέμεται και συζητείται διεξοδικά με όλη τη σχολική κοινότητα.

Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Διεύθυνσης του Σχολείου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και των γονέων-κηδεμόνων.

3. Λειτουργία του Σχολείου (Προσέλευση-Παραμονή-Αποχώρηση-ΩΠ)

Ι. Προσέλευση-Αποχώρηση

ü    Οι μαθητές/τριες οφείλουν να βρίσκονται στην αυλή του Σχολείου πριν χτυπήσει το κουδούνι της πρωινής συγκέντρωσης (8.15 π.μ.). Οφείλουν να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους και των εκπαιδευτικών τους που συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και να παραμένουν σιωπηλοί.

ü    Η είσοδος και η έξοδος των μαθητών/τριών γίνεται μόνο από την κεντρική είσοδο του Σχολείου. Η αναζήτηση άλλου τρόπου συνιστά σχολικό παράπτωμα.

ü  Μαθητές/τριες που προσέρχονται μετά την έναρξη της 1ης διδακτικής ώρας, οφείλουν να επισκεφτούν το γραφείο της Διεύθυνσης, να δικαιολογήσουν την αργοπορία τους και να παραμείνουν έξω από το γραφείο της Διεύθυνσης μέχρι την ολοκλήρωση της διδακτικής ώρας.

ü    Η καθυστερημένη προσέλευση μαθητή/τριας μετά την είσοδο του/της εκπαιδευτικού στην αίθουσα θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία.

ü  Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας/ασκών την επιμέλεια για να παραλάβει το παιδί του/της, εφόσον αυτό είναι ανήλικο, και το παραλαμβάνει αφού πρώτα ενυπόγραφα δηλώσει ενώπιον της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας το γεγονός αυτό.

ΙΙ. Παραμονή στο χώρο του σχολείου

ü    Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, όλοι οι μαθητές/τριες βγαίνουν στον προαύλειο χώρο και στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης και οι αίθουσες κλειδώνονται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες, για λόγους ασφαλείας.

ü    Ακόμη και σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στις αίθουσες διδασκαλίας παρά μόνο στους στεγασμένους χώρους.

ü   Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές/τριες απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς, στις υποδείξεις των οποίων οφείλουν να υπακούουν.

üΚαθοριστικής σημασίας είναι η ακρίβεια στην τήρηση του ωραρίου των μαθημάτων και των διαλειμμάτων. Η έγκαιρη προσέλευση στην τάξη είναι αυτονόητη υποχρέωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

ü   Με το τέλος των διαλειμμάτων οι μαθητές/τριες οφείλουν να μην καθυστερούν και να κατευθύνονται στις τάξεις τους. Μαθητές/τριες που καθυστερούν αδικαιολόγητα να προσέλθουν στην τάξη παίρνουν απουσία και οφείλουν να παρουσιαστούν και να ενημερώσουν το γραφείο της Διεύθυνσης.

ΙΙΙ. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

Το Σχολείο μας εφαρμόζει το Ωράριο Λειτουργίας, που αναφέρεται παρακάτω:

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ
8:15 9:00
9:05 9:50
10:00 10:45
10:55 11:40
11:50 12:35
12:40 13:25
13:30 14:10

4. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος

Ι. Φοίτηση - Ποινές

ü    Η φοίτηση των μαθητών/τριών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι δικαίωμα, καθήκον και υποχρέωση τους.

ü    Οι μαθητές/τριες οφείλουν να είναι πειθαρχημένοι, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στο μάθημα, χωρίς να ενοχλούν τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριες τους.

ü    Οι μαθητές/τριες βγαίνουν από την αίθουσα διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος και κατόπιν άδειας από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό.

ü  Τα παιδαγωγικά μέτρα που δύνανται να εφαρμοστούν με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών/τριών που παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά εντός και εκτός σχολικής μονάδας είναι τα ακόλουθα:

(α) προφορική παρατήρηση, (β) επίπληξη, (γ) ωριαία απομάκρυνση, (δ) αποβολή από τα μαθήματα μέχρι 3 ημέρες (ε) αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες, (στ) αποκλεισμός από πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές που διοργανώνει το σχολείο, σωρευτικώς ή διαζευκτικώς, εντός του τρέχοντος διδακτικού έτους, (ζ) αλλαγή τμήματος και (η) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

ü    Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του επιβληθεί ωριαία απομάκρυνση από την αίθουσα διδασκαλίας λαμβάνοντας απουσία. Οφείλει να αποχωρήσει από την αίθουσα χωρίς καμιά καθυστέρηση, αντιδικία και απρεπή συμπεριφορά, να παρουσιαστεί αμέσως στη Διεύθυνση του σχολείου, να ενημερώσει για το συμβάν και να απασχοληθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης.

ü   Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από 3 απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή 5 συνολικά, ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.

ü  Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών ενημερώνονται άμεσα για την εφαρμογή του παιδαγωγικού μέτρου της αποβολής και για τον τρόπο εκτέλεσής του. Οι ώρες απουσίας των μαθητών/τριών που οφείλονται στην εφαρμογή του παιδαγωγικού μέτρου της αποβολής καταχωρίζονται και προσμετρώνται για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλειά τους.

ΙΙ. Απουσίες

ü  Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον:

α) το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50) (Αδικαιολόγητες=50),

β) το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατό δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια (Δικαιολογημένες=64).

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών σε κάθε άλλη περίπτωση. Σε αυτή την περίπτωση ο μαθητής/τρια επαναλαμβάνει τη φοίτηση στην ίδια τάξη, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που εμπίπτουν σε ειδικές διατάξεις του νόμου.

ü    Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών ευθύνονται οι γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια τους. Ο/Η γονέας/κηδεμόνας /ασκών-ούσα την επιμέλεια κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το Σχολείο οφείλει να ενημερώσει άμεσα το Σχολείο για τους λόγους της απουσίας.

ü    Σε περίπτωση που μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή έχει πραγματοποιήσει εικοσιπέντε (25) συνολικά απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνεί με τους γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια του παιδιού και πληροφορείται τον λόγο των απουσιών. Εάν η επικοινωνία δεν είναι εφικτή ή εάν αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.

ü   Ο γονέας/κηδεμόνας/ο-η ασκών-ούσα την επιμέλεια κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο (2) ημέρες, είναι υποχρεωμένος/η να προσκομίσει ο/η ίδιος/α, ή να αποστείλει ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δέκατη (10) εργάσιμη ημέρα από την επιστροφή του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο, βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Μετά την ανωτέρω προθεσμία κανένα δικαιολογητικό υποβαλλόμενο εκπρόθεσμα δεν γίνεται δεκτό. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται μαζί με αίτηση και καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο.

ü  Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο (2) ημερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα/του-της ασκούντος-ούσας την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας, και προσκομίζεται από τον ίδιο/την ίδια ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά τη επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο. Με τον τρόπο αυτό τα ως άνω πρόσωπα μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες μέχρι 5 (πέντε) ημέρες συνολικά για όλο το διδακτικό έτος.

ü    Δεν θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες, μεμονωμένες ή συνεχείς, μαθητών/τριων όταν πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης του Σχολείου σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου. Δεν προβλέπεται η ανάθεση εργασίας σε μαθητή/τρια από τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας χωρίς την καταχώριση αδικαιολόγητης απουσίας.

ü  Απουσία μαθητή/τριας από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.

ü    Απουσία μαθητή/τριας από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.

ü    Απουσία μαθητή/τριας από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής του. Σε περίπτωση που, κατά την πλήρως αιτιολογημένη κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, η συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στον περίπατο ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη, οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης. Στις εκδρομές στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές/τριες χωρίς όμως να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, οι απουσίες καταχωρίζονται ως αδικαιολόγητες απουσίες.

 

ΙΙΙ. Συμπεριφορά – Δικαιώματα - Υποχρεώσεις

ü    Για κάθε σημαντικό θέμα που απασχολεί τη Σχολική Κοινότητα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται γόνιμη συζήτηση και αναλυτική ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του Σχολείου.

ü  Τα θέματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τον/τη Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των μαθητών/τριών.

ü  Δεν επιτρέπεται οι μαθητές/τριες να φέρνουν μαζί τους συσκευές, πολλά χρήματα και ακριβά αντικείμενα. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το Σχολείο, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού.

ü    Για οποιαδήποτε επικοινωνία μαθητή-γονέα και ιδιαίτερα σε περίπτωση ανάγκης, το Σχολείο διαθέτει ελεύθερα τα τηλέφωνά του εφόσον οι μαθητές/τριες ζητήσουν την άδεια.

ü    Το σχολικό βιβλίο είναι πνευματικό δημιούργημα των συγγραφέων και παρέχεται στους/στις μαθητές/τριες δωρεάν. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείται προσεκτικά, γιατί η κακή χρήση και η κακοποίησή του το απαξιώνει και το ευτελίζει.

ü    Το κάπνισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και οποιονδήποτε άλλων ουσιών απαγορεύεται αυστηρά σε όλους τους χώρους του Σχολείου και σε κάθε σχολική εκδήλωση.

ü    Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να συνομιλούν με εξωσχολικούς, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, ούτε να δέχονται οτιδήποτε μπορεί να τους δώσει κάποιος από την περίφραξη του σχολείου.

ü    Οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο σχολείο με ευπρεπή ένδυση και κόμμωση, χωρίς ακρότητες κι η εμφάνισή τους είναι λιτή, απλή και ανεπιτήδευτη.

ü    Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί δεν καταναλώνουν αναψυκτικά ή τρόφιμα στην τάξη κι έχουν την πλήρη ευθύνη για τη διατήρηση της καθαριότητας στις αίθουσες διδασκαλίας, στις τουαλέτες και γενικά σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

ü  Επιτρέπεται στους/στις μαθητές/τριες να φέρνουν μπάλες στο σχολείο και να παίζουν στα διαλείμματα, αρκεί να τις χρησιμοποιούν μόνο στα γήπεδα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

ü    Απαγορεύεται εντός των σχολικών χώρων - κτιρίων και υπαίθριων χώρων η εμφανής κατοχή ή και η χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή παιχνιδιών που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση από τους μαθητές/τριες. Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τα κινητά τηλέφωνά τους απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και δύνανται να τα χρησιμοποιούν στα διαλείμματα και μόνο εντός του γραφείου καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί δύνανται να χρησιμοποιούν τον προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, πέραν των διαθέσιμων από το σχολείο ηλεκτρονικών συσκευών, μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες ασφαλείας και τις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών/εκπαιδευτικών. Η Διευθύντρια και ο Υποδιευθυντής δύνανται να κάνουν λελογισμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους και πάντοτε σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία ή τη διοικητική οργάνωση της σχολικής μονάδας.

ü    Ειδικότερα αν διαπιστωθεί ότι μαθητής/τρια κατέχει εμφανώς ή και χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του/της, εντός σχολικών χώρων (κτιρίων και υπαίθριων χώρων) εφαρμόζονται τα παρακάτω: Ο/Η εκπαιδευτικός ενημερώνει σχετικά τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας η οποία εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μία (1) ημέρα, ενημερώνοντας για αυτό τους γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες-ούσες την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας για τη συμπεριφορά του/της, ζητώντας τους είτε να προσέλθουν άμεσα στο σχολείο και να τον/την παραλάβουν είτε να συγκατατεθούν εγγράφως με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο για την αποχώρησή του/της από το σχολείο. Επιπροσθέτως, αν διαπιστωθεί από εκπαιδευτικό ότι ο/η μαθητής/τρια κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, τότε γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας, η οποία ζητά από τον/τη μαθητή/τρια να απενεργοποιήσει και παραδώσει το τηλέφωνό του/της, καλώντας να προσέλθουν στο σχολείο οι γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες-ούσες την επιμέλεια του/της των εμπλεκόμενων μαθητών/τριων, προκειμένου να λάβουν γνώση του περιστατικού. Παράλληλα, η Διεύθυνση αξιολογεί παιδαγωγικά το περιστατικό και ανάλογα με τη βαρύτητά του και συνεκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις τέλεσης του περιστατικού, ιδίως την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εφόσον κρίνει ότι η συμπεριφορά δεν είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσα επιβάλλει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) μέρες. Εφόσον κριθεί ότι η συμπεριφορά του/της μαθητή/τριας είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσα, τότε παραπέμπεται στον Σύλλογο Διδασκόντων προκειμένου ο τελευταίος συνεκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις τέλεσης του περιστατικού, ιδίως την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, να επιληφθεί και να επιβάλει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες. Στην περίπτωση που η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, επιλαμβάνεται ο Σύλλογος Διδασκόντων και υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

ü  Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας η σχολική μονάδα παρέχει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήματα ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν αδικαιολόγητη απουσία, για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

 5. Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού

ü    Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών πρέπει να διέπεται από δημοκρατικό ήθος, σεβασμό στο εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, στους/στις συμμαθητές/τριές τους, στη σχολική περιουσία, καθώς και στη δική τους προσωπικότητα. Απαγορεύεται κάθε είδος βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή όποιας άλλης μορφής.Συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα, οι οποίες μπορεί να προσβάλουν την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψη ατόμων, ελέγχονται από το Σχολείο και εφαρμόζονται τα παιδαγωγικά μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

ü   H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με φορείς και η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια.

 6. Συνεργασία σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

ü    Το σχολείο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του/της μαθητή/τριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και φορείς, των οποίων όμως ο ρόλος είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο πρώτος που ενημερώνεται σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας/ασκών την επιμέλεια, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

ü    Η ενημέρωση των μαθητών/τριών και των γονέων-κηδεμόνων τους γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

ü  Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την ψηφιακή πλατφόρμα Myschool ή το επίσημο e-mail του Σχολείου.

ü  Από την επίσημη ιστοσελίδα του Σχολείου.

ü  Με επίσκεψή τους στο Σχολείο στις προγραμματισμένες, από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ημέρες και ώρες.

ü  Τηλεφωνικά, σε έκτακτες περιπτώσεις.

üΜέσω ενημερωτικών σημειωμάτων ή και βεβαιώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λπ.

    7. Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

ü   Οποιαδήποτε ενδοσχολική εκδήλωση τμήματος ή τάξης πραγματοποιείται με έγκριση της Διεύθυνσης μετά από σχετική εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ή πρωτοβουλία των μαθητών/τριών.

ü    Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε όλες τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις του Σχολείου (σχολικές εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες κ.λ.π.), καθώς αποτελούν μέρος της μαθητικής ζωής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας του παιδιού. Η συμμετοχή εξασφαλίζει την επιτυχία των εκδηλώσεων και προσφέρει ικανοποίηση και ψυχαγωγία.

ü    Κατά τη διάρκεια των εξωσχολικών επισκέψεων η συμπεριφορά όλων οφείλει να είναι ίδια με αυτήν εντός του χώρου του Σχολείου, καθώς αποτελούμε πρεσβευτές του Σχολείου μας, οπότε η στάση μας αποτυπώνει την ταυτότητά του.

8. Ποιότητα του σχολικού χώρου

ü    Το σχολείο ανήκει σε όλους μας και κυρίως στους/στις μαθητές/τριες του, για το λόγο αυτό η διατήρηση της καθαριότητας των χώρων του επιβάλλεται κυρίως για λόγους υγείας, είναι όμως παράλληλα καθρέπτης πολιτισμού. Δεν πετάμε κάτω άχρηστα αντικείμενα ούτε γράφουμε στους τοίχους, τα θρανία και τις καρέκλες. Η σχολική περιουσία διαφυλάσσεται με κάθε μέσον. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση των χώρων και των αντικειμένων αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του σχολείου και οδηγούν στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας.

ü    Επισημαίνεταιότι, στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο/η τελευταίος/α ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή, εφαρμόζονται τα παιδαγωγικά μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/ίδια, αν είναι ενήλικος/η. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/τη μαθητή/τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα/ασκούντα την επιμέλεια στον οποίο αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών. Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν τη ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023. Ο Δήμος οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος που επιβαρύνθηκε με τη σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/της. Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022. Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

9. Πολιτική Προστασία Σχολείου

ü    Η Διεύθυνση του Σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου.

ü    Στις περιπτώσεις σεισμού και πυρκαγιάς και γενικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του σχολικού κτιρίου και κανένας μαθητής/καμία μαθήτρια δεν αποχωρεί από το Σχολείο μόνος του/μόνη της. Οι μαθητές/τριες παραδίδονται στους γονείς-κηδεμόνες τους.

ü    Όσον αφορά την προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα, επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου του Σχολείου, με την υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, η Διεύθυνση του σχολείου ενημερώνει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς-κηδεμόνες, για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

üΤέλος, σε καταστάσεις ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, Διεύθυνση, οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

10. Ανατροφοδότηση – Προτάσεις βελτίωσης

ü    Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια, με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.

ü    Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, καθώς και από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

ü    Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ισχύει μέχρι την έγκριση νεότερου και επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

7° Γυμνάσιο Χαϊδαρίου © 2025