Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στο πρόγραμμα "Μαθητές ξεναγοί".
Μπήκαμε κι εμείς για λίγο στο ρόλο του ξεναγού μαθαίνοντας και παίζοντας ταυτόχρονα.
Γνωρίσαμε την πόλη μας και νιώσαμε υπερήφανοι, όταν μάθαμε τις διαδρομές της σε όλες τις περιόδους της ιστορίας.
Εστιάσαμε στην Ιερά Οδό, στη Μονή Δαφνίου, στο Παλατάκι, στο Μπλοκ 15 και στη λίμνη Κουμουνδούρου. Επισκεφθήκαμε επίσης τα Καλάβρυτα και τη Θεσσαλονίκη, ανακαλύπτοντας παράλληλα στοιχεία από τη δική τους ιστορία, μικρά κομμάτια μέσα στο παζλ της δικής μας πόλης.
Διακρίναμε τις ομοιότητες και τις διαφορές της Μονής Δαφνίου με το ναό του Αγ. Δημητρίου και την περίφημη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη και θαυμάσαμε απο κοντά υπέροχα ψηφιδωτά.
Ανακαλύψαμε μύθους και πραγματικότητες, πασάδες, βασιλιάδες, τραπεζίτες και σπουδαίους ζωγράφους, που φλερτάρουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πύργου "Παλατάκι".
Μάθαμε ποιοι ήταν οι συντελεστές των μαχών της περιοχής και ερμηνεύσαμε την ονομασία των γύρω δρόμων.
Αντιστοιχίσαμε το"ΜΠΛΟΚ 15"με τον τόπο θυσίας στα Καλάβρυτα και προσθέσαμε "το τελευταίο σημείωμα"του Παντελή Βούλγαρη στη λίστα των ταινιών που θα θέλαμε να δούμε.
Είδαμε τον "Εφιάλτη της Περσεφόνης"στις λίμνες των Ρειτών και συγκρίναμε τον πνιγμένο αυτό στα τοξικά υγροβιότοπο με τη φιλόξενη λίμνη Κερκίνη.
Φανταστήκαμε το πέρασμα της πομπής των Ελευσίνιων μυστηρίων από την Ιερά οδό και τη γειτονιά μας, τη στάση στο ιερό του Δαφναίου Απόλλωνα στο Δαφνί και στο ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία.
Θυμώσαμε με τον λόρδο Έλγιν για την κλοπή των τριών κιόνων του ιερού του Απόλλωνα στο Δαφνί.
Εντυπωσιαστήκαμε από την ξενάγηση στη Βεργίνα και ίσως κάποιοι από εμάς να σκέφτηκαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ξεναγού.
Έτσι λοιπόν, ολοκληρώσαμε μια ενδιαφέρουσα ιστορική και περιβαλλοντική αναζήτηση, μέσα από το παιχνίδι μας, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, αλλά και διασκεδάζοντας με μια όμορφη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.

Η περιβαλλοντική ομάδα της Γ' Γυμνασίου Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Καπού Αγγελική
Κουτσούκου Αναστασία
Λαγός Δημήτρης
Μουρεζίνης Σπύρος