Πίσω στη Κορυφή

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Ώρα για σχολείο!

7° Γυμνάσιο Χαϊδαρίου "Νέα Φώκαια"

διπλοῦν ὁρῶσιν οἱ μαθόντες γράμματα

Οδηγός πλοήγησης

Η ενδοσχολική βία εμφανίζεται με ποικίλες μορφές. Μπορεί να είναι είτε σωματική , είτε λεκτική, είτε συναισθηματική. Οι πιο συνηθισμένες μορφές εκδήλωσης βίας είναι σπρωξιές , χειρονομίες ,ξυλοδαρμοί, βρισιές , προσβολές , απειλές ,ψυχολογικός εκβιασμός και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και σεξουαλική παρενόχληση. Σε όλες όμως τις παραπάνω καταστάσεις οι συνέπειες είναι ίδιες και το ίδιο επικίνδυνες και τραγικές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη  και εξέλιξη του παιδιού.

Το φαινόμενο της βίας είναι σύνθετο και στην εκδήλωση του συμβάλλει η επίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ειδικότερα , κύριες αιτίες για την εκδήλωση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι η ελλιπής ενημέρωση και η περιορισμένη ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό , η στάση των ίδιων των παιδιών , των γονέων και των εκπαιδευτικών απέναντι στη βία , η συχνή προβολή της βίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τέλος το κλίμα του σχολικού περιβάλλοντος .

Επίσης , η συχνή εκδήλωση περιστατικών ενδοσχολικής βίας οφείλεται στην ανατροφή των παιδιών , στα ατομικά χαρακτηριστικά τους καθώς και στα χαρακτηριστικά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως , οφείλεται στην κοινωνία , όταν αυτή δεν εξασφαλίζει κοινωνικές συνθήκες ομαλής και οικονομικά εύρωστης διαβίωσης των πολιτών και τήρησης της έννομης τάξης με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των μελών της .

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού λοιπόν είναι πολύ σοβαρό και οι συνέπειές του είναι τραγικές και καθοριστικές για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας στο σχολείο είναι απαραίτητη . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και προστασία.

Ράνια    Χαραλά, Γ2  

7° Γυμνάσιο Χαϊδαρίου © 2024